Christelijke Clichés: de Bubbel

Van christelijke basisschool tot christelijke zomerkampen en van zondagschool tot N.S.G. Oh, die christelijke bubbel. Zo veilig, vertrouwd en bovenal heerlijk cliché. Comfortabel is het zeker, maar is het ook de juiste plek om een verschil te maken?

De Bijbel liegt er niet om: wij zijn op aarde gezet om het evangelie te verspreiden. In Mattheüs 28 wordt deze roeping heel duidelijk verwoord: “Ga dus op weg en maak alle volken tot mijn leerlingen door hen te dopen in de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest, en hun te leren dat ze zich moeten houden aan alles wat ik jullie opgedragen heb” (vers 19-20, NBV). Wij zijn het licht der wereld, het zout der aarde (Mattheüs 5), een uitverkoren geslacht, een koninkrijk van priesters (1 Petrus 2). Stap uit je bubbel, durf eens buiten je comfort zone te treden! Er wordt vaak benadrukt dat christenen zich niet moeten afsluiten van de buitenwereld, maar er juist met twee voeten in moeten gaan staan. Lekker radicaal en lekker evangelisch.

Hoewel ik het een prachtige boodschap vind en hier zelf ook graag mee aan de slag zou willen gaan, is het makkelijker gezegd dan gedaan. Daarnaast ben ik me persoonlijk bewust van het belang van de christelijke bubbel. Als je jouw licht in de wereld wil verspreiden, zal je zelf momenten nodig hebben om op te laden. Het belang van rust wordt in de Bijbel niet ondermijnt: Jezus is hier Zelf het ultieme voorbeeld van. “Vroeg in de ochtend, toen het nog helemaal donker was, stond hij op, ging naar buiten en liep naar een eenzame plek om daar te bidden” (Marcus 1:35). Jezus keert telkens terug naar Zijn Vader: hij maakt bewust tijd vrij om God te zoeken. Tijd om op te laden en om vervolgens met een volle batterij weer naar buiten te treden.

In Jezus’ gedrag zie ik een mooie middenweg. Naar buiten treden op basis van de rust die je in jouw christelijke bubbel kan vinden. De Heer ontmoeten om vervolgens Zijn zegeningen uit te dragen. Dit houdt niet in dat je per direct het eerstvolgende vliegtuig naar Afrika moet boeken om daar zendeling te worden. We mogen juist op onze eigen huidige plek Gods licht verspreiden. Een complimentje voor een studiegenootje, een luisterend oor voor de krantenverkoper bij de supermarkt of gewoon een goed gesprek kan soms meer doen dan je denkt!
 

Geschreven door: Laura Polman


16apr

’Dat moet je gewoon geloven’ - welke vragen durf jij écht te stellen?

Elke student wordt tijdens zijn tijd aan de universiteit of hbo getraind in het stellen van de juiste vragen. Een kritische houding...

STARNUMAN!
08apr

STARNUMAN!

Deze keer in een kijkje nemen bij: Huize STARNUMAN! Met het koudste bier van de stad Groningen rechtstreeks uit Siberië, het mooiste...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen