De nette, nauwgezette gala-etiquette!

Het Lustrum is nog volop aan de gang en het Lustrumgala komt langzamerhand in zicht. De uitnodigingen zijn (hopelijk) verstuurd, de koekjes of taart (met of zonder slagroom) geserveerd, maar dan ben je er nog niet! Met andere woorden: het is tijd voor een spoedcursus gala-etiquette!

Allereerst: corsages. Deze dienen door de heren verzorgd te worden (tenzij het schrikkeljaar is, dan is het de beurt aan de dames). Uiteraard is de bloem een klassieke corsage: deze dient door heren met de bloem naar boven gedragen te worden, terwijl dames het corsage met de bloem naar beneden dragen. Wilt u uw creativiteit uiten, dan wordt een ludieke thema-gerelateerde corsage ook gewaardeerd.

Ten tweede: gepaste kleding. Ik hoop dat u uw galajurk of rokkostuum tijdig hebt kunnen regelen, maar hoop tegelijkertijd dat u rekening heeft gehouden met de voorschriften die hieraan zitten verbonden. Voor de dames is het gepast dat uw avondjurk lang en bij voorkeur mouwloos is. U heeft de mogelijkheid om handschoenen te dragen en als u hiervoor kiest, wordt u geacht dit de hele avond te doen (het diner vormt een uitzondering op deze regel). Handig om hierbij te weten is dat u uw armbanden over en ringen onder de handschoenen dient te dragen. Van de heren wordt verwacht dat zij verschijnen in rokkostuum, bestaande uit een rokjasje, een zwarte pantalon, een wit overhemd, een gesteven wit vest, een witte strik, zwarte sokken en lakschoenen zonder veters. Aangezien gezelligheid geen tijd kent, is het gebruikelijk om geen horloge of andere vorm van tijdsaanduiding bij u te dragen.

Gefeliciteerd, de voorbereidingen voor het gala zijn getroffen! Op naar de volgende stap: de omgang met elkaar, hoe heurt dat eigenlijk? Het is aan de heer om de dame op te halen bij haar huis en haar eerst naar het diner en vervolgens naar de galalocatie te begeleiden. Aangekomen op locatie is het de bedoeling dat de heer de deur netjes openhoudt voor de dame. Vervolgens neemt hij haar jas aan en brengt deze naar de garderobe. Mocht er een trap aanwezig zijn op locatie, gaat de heer voor naar boven en laat hij de dame voorgaan naar beneden. Een uitzondering op de regel zijn steile of gevaarlijke trappen: wanneer de hoge hakken van de dame het haar lastig maken om veilig de trap op of af te gaan, worden de rollen omgedraaid. Op deze manier kan de heer haar bij een mogelijke val opvangen (lees: kan de heer gezellig samen met zijn galadate van de trap naar beneden vallen). Verder gaat de heer voor naar de eetzaal en neemt pas plaats als de dame zit. Mocht een dame tijdens het diner opstaan om bijvoorbeeld te toiletteren, is het de bedoeling dat alle heren aan tafel gaan staan en wachten totdat de dame uit het zicht is verdwenen. Bij terugkeer mag de dame weer plaatsnemen in haar stoel, die vervolgens, zoals ten alle tijden, door de heer wordt aangeschoven. 

Algemene etiquette-regels zijn natuurlijk ook van toepassing tijdens het gala: uw ellenbogen mogen niet op de tafel leunen en u brengt uw eten naar uw mond in plaats van naar voren te buigen bij elke hap. Ook is het niet gepast om te veel alcohol te drinken. Als het gala ten einde komt, gaat de dame voor, maar wacht bij de uitgang totdat de heer de deur voor haar opendoet. Heren chaperonneren, dus is het de taak van de heer om de dame weer veilig thuis te brengen. En tot slot: geniet!

 

Geschreven door: Laura Polman


16mei

Lustrum

Er komt een drukke maar leuke periode aan bij N.S.G.: het lustrum. Dus het leek mij wel leuk om even een kort en bondig stukje te...

Geloven kan ik wel zonder naar de kerk te gaan
09mei

Geloven kan ik wel zonder naar de kerk te gaan

Het zal jullie vast niet ontgaan zijn: de afgelopen decennia zijn de kerken hard leeggelopen en dit is een trend die zich door lijkt te...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen