Geloven kan ik wel zonder naar de kerk te gaan

Het zal jullie vast niet ontgaan zijn: de afgelopen decennia zijn de kerken hard leeggelopen en dit is een trend die zich door lijkt te zetten. Uit onderzoek blijkt dat nog maar 22% van de West-Europeanen nog 1 keer of vaker per maand de kerk bezoeken, 71% blijkt zichzelf echter als Christen te beschouwen.Wat zijn de redenen voor hedendaagse Christenen om niet naar de kerk te gaan, en zou het goed zijn om dit te heroverwegen?

De meest belangrijke redenen voor Christenen om niet naar de kerk te gaan zijn:
het idee ook wel alleen te kunnen geloven, het gevoel dat de kerk geen antwoord biedt op relevante problemen of op een andere manier teleurgesteld zijn in de kerk.

De bijbel is duidelijk in de oproep om geloven niet als iets voor jezelf te zien, ze roept op om dit samen te doen. Dit gedachtengoed ligt aan de basis van kringen, samen in gebed en aanbidding te gaan. De kerk is dus niet alleen het gebouw, de kerk is een verzameling van gelovigen en wordt ook als zodanig in de bijbel beschreven. De kerk is een groep waarin je kunt leren, maar waar je je ook kan inzetten voor anderen.

Het kan lijken alsof N.S.G. invulling geeft aan alles wat hierboven staat en het bezoek aan de kerk als gebouw onnodig maakt. Helaas komt aan alles een eind, zo ook aan het mooie lidmaatschap bij N.S.G. dat wij delen. Het is goed om vooruit te denken, je voor te bereiden op hoe je je geloofsleven vorm wil geven als je de plek achter je moet laten waar een groot deel van je geestelijke voeding nu uit kunt halen. Misschien is een kerk wel uitstek de plek om medechristenen te blijven tegenkomen en te voorkomen dat bij de onvermijdelijke stap van student naar burger je geloof wegvalt.

Hiernaast is het belangrijk te beseffen dat de meeste predikanten jaren studie hebben gedaan om zich te oefenen in het bestuderen van de bijbel en hier onderwijs over te geven. Toch nog besteden ze elke week ongeveer een halve werkweek aan het schrijven van de preek. Dit in overweging nemende lijkt het mij waarschijnlijk dat we veel te leren hebben van hen die ervoor gekozen hebben hun leven in dienst van de Heer te stellen.

 

Geschreven door: Simon van Putten


De nette, nauwgezette gala-etiquette!
13mei

De nette, nauwgezette gala-etiquette!

Het Lustrum is nog volop aan de gang en het Lustrumgala komt langzamerhand in zicht. De uitnodigingen zijn (hopelijk) verstuurd, de...

Het lustrumdiner
06mei

Het lustrumdiner

De aftrap van ons Ve lustrum is begonnen! En niet zomaar, samen met Stadjes en andere externen werd er gisteravond heerlijk gedineerd op...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen