Heb jij een toekomst? - Harmen Niemeijer

Terug in de tijd; de inauguratie van Harmen

De confronterende vraag: “heb jij een toekomst? (bam bam bam)” is deze keer voor Harmen Niemeijer (24 jaar). Als zevendejaars lid bij N.S.G is hij (bijna) een begrip geworden binnen de vereniging. In die jaren heeft hij zeker niet stil gezeten, zo heeft hij verschillende (grote) commissies gedaan, zoals Happietaria, meerdere malen KMT en is mede oprichter van het (geweldige) dispuut ELAN. We zijn erg benieuwd hoe de graag geziene en gehoorde Harmen zijn toekomst ziet.

Het vinden van de juiste studie was niet makkelijk. Behalve heel veel verschillende commissies heeft Harmen ook heel veel verschillende studies gedaan (en niet allemaal afgemaakt). Maar nu zit hij eindelijk op zijn plek als tweedejaars facility management aan de Hanzehogeschool. Hij wist altijd wel dat hij iets in de economische sector wilde doen, maar wat?  “Economie vind ik vooral heel interessant en het ligt me ook wel, zo ben ik ook  ooit begonnen aan de opleidingen accounting en commerciële economie”. Helaas had hij niet altijd even veel geluk met het halen van zijn BSA of het vinden van de juiste studie.

 “Het stomme van de economische wereld is dat het erg gericht is op geld en winst, maar zelf kijk ik liever naar de sociale en de menselijke kant van het verhaal.”

Een hart voor rechtvaardigheid
Het omkijken naar de ander is hem van jongs af aan bij gebracht. Zijn ouders werkten namelijk voor non-profitorganisatie ZOA en hebben als gezin een tijdje in Thailand gewoond. Op deze manier is hij in contact gekomen met de zachte kant van economie. Door zijn opvoeding heeft hij gezien dat wij in het Westen erg in een bubbel leven van welvaart.  “Als je kijkt naar hoe het er in andere delen van de wereld aan toe gaat, lijkt het opeens totaal onbelangrijk welke winst wij hier maken.” De ongelijkheid in de wereld is zo ontzettend groot en dit onrecht grijpt hem persoonlijk aan. “Dit systeem klopt gewoon niet, er is zoveel onrecht en zo veel dingen die niet goed gaan, maar toch blijft het om de winst draaien.” Het is belangrijk om juist de daad bij het Woord te voegen, volgens Harmen. Bewust anderen willen helpen door bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te doen en naar de ander om te kijken.   

Droom voor de toekomst
Zijn grote droom voor later is om mensen in een kwetsbare situatie te kunnen helpen en ze te zien. Nu wordt daar niet genoeg aan gedaan, men pakt niet de oorzaak aan van het probleem maar bestrijdt de gevolgen. “Als ik er vanuit ga dat ik samen met Hanna blijf, dan zie ik mezelf wel internationaal werken”. Op welke manier hij wil helpen weet hij nog niet precies. Dat kan natuurlijk economisch, maar ook via de politiek wil hij graag invloed uitoefenen. Op dit moment is hij actief bij GroenLinks in Groningen en hoopt op deze manier het systeem te kunnen veranderen. “Er zijn zoveel voorbeelden te noemen van dingen die niet deugen, te  beginnen bij de gezondheidszorg. Het kan toch niet dat een ziekenhuis, wat een basisbehoefte is, failliet gaat?” Over zulke dingen kan hij zich  makkelijk opwinden. “Ik heb een passie voor rechtvaardigheid”. Dit zou je als een last kunnen zien, maar nog veel beter als talent. “Ik geloof dat ik dit talent (in Bijbelse zin van het woord) van God heb gekregen en dat ik op deze manier leef naar zijn plan.” Al blijft dat lastig te zeggen natuurlijk, hoe weet je precies wat Gods plan met jou is?

Veel geleerd
De afgelopen jaren heeft hij zich erg ontwikkeld. “Dankzij N.S.G. durf ik mijn mening te delen, vroeger deed ik dat echt niet, toen waren er nog ALV’s waar ik niets te melden had…”Dat zouden we ons nu niet meer kunnen voorstellen natuurlijk. Heel eerlijk zegt hij wel “wat ik zeg is de waarheid, en dat weet ik ook”. Maar die houding brengt hem wel verder. “Je moet fouten durven te maken in het spreken en veel durven zeggen.” Niet dat Harmen nu een grote bek heeft, zeker niet. Zelf vindt hij dat hij veel volwassener is geworden, dat mag ook wel na die zeven jaar. “Vroeger had ik nog wel eens een grote bek tegen Furore, dat Phalanx studentikozer was.  Nu zoek ik dat niet meer zo op.” Het spreken of het invloed uit willen oefenen vond hij als kind ook al interessant. “Als kind wilde ik voetbalcoach worden, zelf goed voetballen zat er niet in dus die ambitie had ik ook niet, maar ik wilde wel graag invloed uitoefenen op het spel.” Maar het moraal van dit verhaal blijft: “probeer niet voor de winst en het geld te gaan in dit systeem, maar kijk om naar je naaste want dat is wat God wil.” Daar slaat Harmen toch weer de spijker op zijn kop.

 

Geschreven door: Anna Migchels

Harmen in deze tijd


De vrijgevige God
07feb

De vrijgevige God

Naar aanleiding van afgelopen kring zal ik nog een keer met jullie kijken naar de gelijkenis over de verloren zoon. In deze gelijkenis...

Niet zo Innocent
31jan

Niet zo Innocent

Om eerlijk te zijn had ik voor deze week niet echt een idee waarover ik zou moeten schrijven. Totdat een bepaald onderwerp opviel in...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen