Ik ben lekker stout

Ik wil niet meer! Ik wil niet meer!

Ik wil geen handjes geven!

Ik wil niet zeggen elke keer: jawel mevrouw, jawel meneer...

Nee nooit meer van mijn leven!

Ik houd mijn handen op m’n rug

en ik zeg lekker niks terug.

 

Kent u dit? Ik heb altijd het idee gehad dat ik de enige ben die met dit en vele andere rijmpjes van Annie M.G. Schmidt ben opgegroeid. Rijmpjes die af en toe in mij omhoog borrelen. Maar als ik ze opzeg is er meestal niemand die herkennend reageert.

Nu doet dat er ook niet zoveel toe, ik ben het wel gewend om vreemd aangekeken te worden. Maar waarom deel ik dit dan nu met u? Nou, ik wil niet meer.

 

De laatste tijd kom ik er steeds meer achter dat ik klaar ben met studeren. Er zijn verschillende manieren om klaar te zijn met studeren. Een onschuldige eerstejaars kan er bijvoorbeeld al na zijn eerste tentamenweek, waarin hij wel 2 (!) toetsen moest maken helemaal klaar mee zijn. Ook kan het voorkomen dat je gewoon niet nóg meer dingen wil moeten leren. Je weet nou wel een genoeg. En soms ben je ook inderdaad gewoon echt klaar.

Ik niet. Ik moet nog even. En ik wil ik dolgraag nog meer leren! Waarom ben ik dan toch klaar met studeren? Ik wil niet meer door hoepeltjes springen.

 

Ik loop nu al ruim een half jaar stage en ik moet zeggen dat me dat uitstekend afgaat. Ik mag allemaal moeilijke dingen die ik eerst nog helemaal niet kon nu zelfstandig uitvoeren. Ik weet ineens vanalles en ik kan me heel aardig redden. Mijn collega’s vinden dat ook en het voelt daardoor haast alsof ik gewoon al aan het werk ben. Maar helaas: de grote boze Hanzehogeschool ligt nog op de loer. Want er zijn nog hoepels genoeg om door te moeten springen: kun je wel goed contact maken met een cliënt? Lever je wel een actieve bijdrage aan het team? Sluit je wel goed aan bij het beleid van de instelling en reflecteer je daar kritisch op?  Bewijs het maar!

Ik weet vrijwel zeker dat u dit in een of andere vorm herkent. Zo niet, dan gaat u het nog herkennen.

 

Wat daar ongetwijfeld aan bij gaat dragen is dat het weer mooi weer wordt. U wilt lekker buiten zitten, bier drinken in de zon, zwemmen bij dat smerige strandje bij het Nieuwe Ebbingekwartier, of beter nog in de Hoornse Plas. U wilt graag op vakantie en lekker ouwehoeren. Ik ook.

Ik heb dat per ongeluk nog wat erger voor mezelf gemaakt door volgend jaar (hopelijk) bestuur te mogen doen. Och, wat heb ik daar veel zin in en wat is mijn hoofd daar al veel mee bezig. Maar ja, eerst moet ik nog door die hoepeltjes.

 

De persoon uit het rijmpje aan het begin wil ook vanalles en hij heeft een goede manier gevonden om daarmee om te gaan:

‘’En dat is alles wat ik wil

en als ze kwaad zijn zeg ik: bil!’’

 

Nouja, dat moeten wij dan maar af en toe in ons hoofd doen.

De gehele tekst van het versje is overigens hier te vinden.

 


Jezus, bestaat u? - Paasspecial 2
19apr

Jezus, bestaat u? - Paasspecial 2

Begin deze maand was het weer Pasen. Een jaarlijks terugkerend feest waarin we de kruisiging en opstanding van Jezus van Nazareth,...

Levenslessen van een inbraak
10apr

Levenslessen van een inbraak

De nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten 2017 heeft heel wat mensen aan het denken gezet. Zo ook mijn gezin. Van het...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen