Kies jouw goedheiligman

Het is alweer zover, we zijn twee weken verder na onze eerste verdieping in de rubriek Openbaringen. De tijd vliegt. Ik had voor ogen om deze komende week(en) te gaan schrijven over de Eerste Concilie van Niceae, maar hoe ongelooflijk leuk dat ook klinkt, het zal moeten wachten; er kwam iets ander op mijn pad. Vandaar een klein uitstapje naar een ander soort onderwerp: laatst hoorde ik een preek die ging over voorbeeldpersonen in het geloof. Bij voorbaat excuses voor de mensen die bij de Fonteinkerk in Buitenpost kerken, maar hier wil ik graag wat dieper op in gaan.


In je geloof kun je allerlei personen als voorbeeld nemen: iemand uit je familie, een vriend(in) of iemand wat meer op afstand, die zich volledig inzet voor zijn/haar geloof en hier veel mee doet. Deze laatste categorie wil ik het even over hebben. Ik heb geen idee uit wat voor kerk je komt, maar toen onze dominee een tijdje terug begon over (Katholieke) heiligen als voorbeeldpersonen, zorgde dat in eerste instantie voor heel wat fronsende wenkbrauwen. Inclusief mijzelf, als ik iets scheef vind aan de Katholieke Kerk, dan is het wel de aandacht voor heiligen. Veelal mythische verhalen over bijvoorbeeld bisschoppen, die goede daden verrichtten en dan vervolgens hiervoor geprezen zouden worden, kon ik niet serieus nemen. Neem bijvoorbeeld Sint Nicolaas, een heilige die ten grondslag ligt aan ons -totaal niet discutabele- sinterklaasfeest. Daarbovenop maakt de Bijbel geen enkele vermelding over het aanstellen en eren van heiligen. Maar de dominee gaf de heiligen een afwijkende betekenis: het zijn voorbeeldfiguren. Heiligen hoef je natuurlijk niet te vereren, maar het idee dat je de (mythische) verhalen van de heiligen ter harte kan nemen en er een boodschap uit haalt, sprak mij wel aan.

                 
De dominee daagde de gemeente uit een eigen heilige te kiezen. Het verhaal wat je het meest aanspreekt en waar je een voorbeeld aan kan nemen. Ik heb gekozen voor Sint Jakobus, van oorsprong één van de twaalf apostelen. De mythe rond Sint Jakobus is dat hij in een veldslag de christelijke partij te hulp schoot, waardoor deze won. Ik vind het idee dat we worden bijgestaan door Sint Jakobus of Jezus of God in ons gevecht tussen het wereldlijke en het goddelijke, een mooi symbool.

                 
Daarom daag ik jou uit -net als mijn dominee een tijdje terug- om je eigen heilige te kiezen, hierover te lezen en het verhaal ter harte te nemen. Weet wel dat je heilige ook gewoon nog kan leven. Het kan iemand zijn uit je eigen omgeving, iemand die voor jou een geloofsheilige, een voorbeeld is geweest, iemand die je iets bijzonders zag doen, of hoorde zeggen, enzovoort. Dus ga opzoek naar een heilige die het beste bij jou past. Ik snap dat Sint Nicolaas in deze spannende tijden een verleidelijke keuze lijkt, maar die vertrekt binnenkort toch weer naar Turkije (google it).

 

Geschreven door: Thomas Hoekstra


Gebed en gebedsverhoring
13dec

Gebed en gebedsverhoring

Op de afgelopen kring van dinsdag 11 december 2018 hebben we het over de tweede aflevering van the prayer course gehad, waarin gebed en...

De pater/materavond
05dec

De pater/materavond

Heb je het bericht over de pater/materavond op het prikbord al gelezen? Zo niet, klik dan even op het belletje en zorg dat je meldingen...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen