We zijn allemaal Iron Man

“Ken je haar? Ik vind haar altijd zo spontaan, echt een leuke meid!” “Vind je? Ik hoor juist allemaal verhalen over haar dat ze aandacht tekort heeft enzo.” Lichtelijk verward stop ik met praten: “oh, oké”, komt er nog uit. Ik denk even na en besluit niets met de opmerking te doen. Wat kan mij het nou schelen dat ze aandacht tekort heeft, ik vind haar leuk.

Het is zo’n typische situatie waar iedereen mee bekend is. Er wordt over iemand anders gepraat en of je diegene nou goed kent of niet, er echt tegenin gaan doe je liever niet. Soms ben je het er mee eens, soms heb je geen idee waarover het gaat, waarom zou je er dan tegenin gaan? Of je bent het er niet mee eens, maar het is gewoon de makkelijkste weg om er niets over te zeggen.

Je zou kunnen zeggen dat de persoon waarmee ik het gesprek voerde als enige fout zit: dat is degene die iets negatiefs over de desbetreffende persoon zei. Ik heb de roddel niet doorverteld en ik zei niet dat ik het er mee eens was, dus ik zit niet fout. Maar betekent het feit dat je er niet tegenin gaat niet automatisch dat je het er mee eens bent? Je laat de roddel in ieder geval gebeuren en zijn gang gaan.

Ik weet zeker dat de opmerking (on)bewust iets met mijn mening over die leuke meid gaat doen. Op z’n minst denk ik aan deze opmerking als ik haar weer zie en op z’n ergst ga ik denken dat ze echt aandacht tekort heeft en anders tegen haar aankijken. Ik ben er niet tegenin gegaan: ben ik dan mede verantwoordelijk voor de oorzaak van het feit dat mijn beeld van haar gaat veranderen, hoogstwaarschijnlijk de negatieve kant op?

Je mag het niet met me eens zijn, maar ik denk dat ik in dit verhaal net zo schuldig ben als degene die mij de roddel vertelde. Het is zo makkelijk om mee te praten en te doen alsof het nergens over gaat. Maar woorden kunnen meer doen dan je denkt en daar moet je voorzichtig mee omgaan. Wees alert in dingen die je verspreidt, maar ook in dingen die je ontvangt. Het is moeilijk, maar ook goed, om anderen erop te wijzen wanneer zij dingen zeggen over anderen die niet kunnen. Het is nog moeilijker, maar ook nog beter, om open te staan voor anderen die jou terecht kunnen wijzen wanneer jij iets negatiefs zegt over iemand anders. “As iron sharpens iron, so a friend sharpens a friend.” - Proverbs 27:17

Geschreven door: Danielle van den Dorpel

 


Koninklijke opschudding in Groningen
30apr

Koninklijke opschudding in Groningen

Wat een dag was het, afgelopen 27 april! Heel Groningen stond op z’n kop vanwege de komst van de koning; iets wat vrij verrassend is...

Ontmoet het c.f.t.
21apr

Ontmoet het c.f.t.

Al sinds jaar en dag is het gebruikelijk dat de RedacCie een interview met het nieuwe bestuur verzorgt. Ieder jaar is dat weer reuze...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen