Lustrum

Er komt een drukke maar leuke periode aan bij N.S.G.: het lustrum. Dus het leek mij wel leuk om even een kort en bondig stukje te schrijven over dit verschijnsel.

Zoals velen van jullie ongetwijfeld zullen weten zijn veel van onze titels en tradities afgeleid van titels en tradities uit de tijd van de Romeinse Republiek. Nu zal ik -als onwetende sjaars- niet pretenderen alles af te weten van de tradities en geschiedenis van N.S.G., maar waar ik wat meer van af weet is de Romeinse Republiek. Ik vroeg mij dus op den duur af; lustrum, wat is dat eigenlijk precies? En wat is de origine van de term/het gebruik?

Ruim tweeduizend jaar geleden was er een tijd waarin nog velen geloofden in het bestaan van Atlantis zoals beschreven door Plato. Het is in deze tijd dat ook het gebruik van het lustrum ontstaat. Het stadsstaatje Rome was een republiek, met een senaat en ook veel prestigieuze, je zou kunnen zeggen ‘’ministeriële’’ beroepen binnen dit overheidsorgaan. Eén van deze ‘’ministers’’ was de censor, deze persoon werd één keer in de vijf jaar gekozen en moest voor verschillende dingen zorgen.

Zo moest de censor ook één keer in de vijf jaar een volkstelling doen: de census. Waarbij alle inwoners van het hele rijk, of een bepaalde provincie werden geteld en geregistreerd. Denk bijvoorbeeld aan de volkstelling die plaatsvond toen Maria zwanger was van Jezus. Na het plaatsvinden van de census werd er onder leiding van de censor een feest georganiseerd: het lustrum.

Van oorsprong was het lustrum een (ver)zoenoffer, waarbij met een hele hoop mensen buiten de stad een aantal dieren offerden. Met als doel het verbond met de goden te versterken en vernieuwen. Het woord lustrum is afgeleid van het Latijnse werkwoord luere (binden/bonden), enerzijds met de goden, maar anderzijds ook als Romeinen onder elkaar. Je zou het een soort verbroederen kunnen noemen. Laten we net als de Romeinen genieten van dit lustrum. Laten we de band met God versterken en vernieuwen, en laten we verbroederen met elkaar als één vereniging.

 

Geschreven door: Thomas Hoekstra


De tien geboden en regels uit de Bijbel
13jun

De tien geboden en regels uit de Bijbel

Het collegejaar loopt dan eindelijk teneinde. Als dit artikel online staat heb ik mijn laatste tentamen al weer achter de rug. Aan het...

De nette, nauwgezette gala-etiquette!
13mei

De nette, nauwgezette gala-etiquette!

Het Lustrum is nog volop aan de gang en het Lustrumgala komt langzamerhand in zicht. De uitnodigingen zijn (hopelijk) verstuurd, de...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen

Onze sponsoren