De tien geboden en regels uit de Bijbel

Het collegejaar loopt dan eindelijk teneinde. Als dit artikel online staat heb ik mijn laatste tentamen al weer achter de rug. Aan het eind van zo’n collegejaar beland ik al gauw in een reflecterende houding. Wat ging er goed en wat ging er fout? En vooral: hoe kan ik mijzelf verbeteren?

Wij mensen zijn zondig geboren, maar dat betekent niet dat we moeten stoppen met het streven naar goedheid. In de kerk worden de Tien Geboden vaak uitgesproken. Niet om ons wekelijks eraan te herinneren dat we slecht (kunnen) zijn, maar ook om ons de kans te geven om de regels weer op te pakken en onszelf te beteren.

Ik las laatst een interessante zin voorbijkomen: ‘’religie is een poging zich aan het hogere te binden is tot mislukken gedoemd omdat de Hogere zich al aan ons verbonden heeft’’. We proberen soms zo hardnekkig om een lijntje te trekken tussen onszelf en God, terwijl hij allang voor dat lijntje gezorgd heeft. We kunnen in de ban raken van alle regels en voorschriften, want dat kan geloven wat tastbaarder maken, maar dat is uiteindelijk niet waar het om draait. We kiezen voor God en daarmee komen de regels. We proberen ons er zo goed mogelijk aan te houden, maar we maken fouten. Het is dan fijn om te weten dat het niet allemaal van jou afhangt. Hij heeft je allang aangenomen, ondanks al je fouten.

Vanuit zo’n insteek is het makkelijker om keer op keer te proberen om je aan de regels te houden, want je hebt niet langer een schuldgevoel boven je hoofd hangen. Op deze manier lijken de regels op wijze adviezen voor een goed leven, afkomstig van iemand die om je geeft.

Ben jij veel bezig met de tien geboden en regels uit de bijbel?


Uw f.t. bestuur van de Wetering
14jun

Uw f.t. bestuur van de Wetering

Hierbij presenteert de Redaccie uw f.t. bestuur van de Wetering, waarover u tijdens afgelopen ALV uw stem heeft laten gelden. Aangezien...

16mei

Lustrum

Er komt een drukke maar leuke periode aan bij N.S.G.: het lustrum. Dus het leek mij wel leuk om even een kort en bondig stukje te...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen

Onze sponsoren