Eindelijk rust?

Tentamens, stage, werk: drukte. Er zijn al mensen die momenteel vakantie hebben, en er zijn ook nog mensen die nog even moeten doorstrijden. Wat mij opvalt aan deze laatste weken van het school of werkjaar, is dat het op de één of andere manier altijd de meest drukke, stressvolle periode van het jaar is. Je moet nog nét even dit afronden, of die toets herkansen, maar het is het waard want: de zomervakantie ligt (voor de meeste van ons) in het vooruitzicht.

            En dan, wanneer alle laatste loodjes gelegd zijn, begint het feest; de zomervakantie. Dit is dan de uitgelezen kans om je niet druk te maken over van alles en nog wat, maar je rust te vinden. Nu weet ik niet hoe jouw zomervakantie eruit ziet, maar die van mij zit nog wel aardig vol. Met leuke dingen wel, maar alsnog zou je het als een ‘drukke’ vakantie kunnen zien. Dus de vraag is eigenlijk of je wel echt tot rust komt als je op vakantie gaat of vakantie hebt.

            Hiervoor is het als eerst van belang om je te realiseren dat het fenomeen ‘vakantie’, en met name ‘zomervakantie’ nog enorm jong is. Omstreeks honderdvijftig jaar geleden werd de zomervakantie ingevoerd in Nederland. Het is dus ook lastig om te achterhalen wat de Bijbel nu precies zegt over ons idee van vakantie. Simpel gezegd zijn er in de Bijbel niet per se verzen die direct verwijzen naar wat wij zouden bekijken als vakantie.

            Onze vraag richt zich echter meer op ‘rust’ vinden, en of vakantie hiervoor een goede methode is. Gelukkig is rust niet een verschijnsel dat pas honderdvijftig jaar geleden is ingevoerd, maar iets waar mensen vanaf het begin mee bezig zijn. Logischerwijs zegt de Bijbel dan ook meer hierover.

 

‘Bij de Heer ben ik veilig, Hij is de allerhoogste God. Bij Hem vind ik rust, Hij is de machtige God.’ (Psalm 91:1)

 

Of

 

Mijn volk zal wonen in een oase van vrede, een veilige woonplaats, een oord van ongestoorde rust.’ (Jesaja 32:18)

 

En ik zou talloze andere Bijbelteksten kunnen opschrijven die in de kern gaan over rust. Alleen heeft de Bijbel het niet zo zeer over wereldlijke rust; dat je het niet druk hebt zeg maar. De Bijbel heeft het voornamelijk over rust en ‘vrede’, wat veel meer impliceert dat je vrede hebt met jezelf, jouw (misschien wel slechte) situatie en God. De Bijbelse rust gaat meer over een stukje loslaten, en het in Gods hand leggen.

            Als er dan toch een link zou kunnen bestaan tussen de Bijbelse ‘rust’ en onze zomervakantie kan ik maar één mogelijkheid verzinnen: Israël. Het is best wel een hype onder christenen om op vakantie te gaan naar Israël, en ik denk dat de meesten van ons er wel eens heen zouden willen. Israël is toch immers waar het allemaal begon? Het land van de Israëlieten? En hoewel ikzelf zeker ook nog eens naar Israël zou willen, is het land niet per definitie het land waar je God en de Bijbelse ‘rust’ zult gaan vinden denk ik. De link tussen zomervakantie en Bijbelse rust gaat ook in dit geval niet per se op. Ik denk voornamelijk als gevolg van het feit dat het huidige Israël, pas bewoond door Joden sinds zo’n vijftig jaar geleden, voor die tijd ongeveer tweeduizend jaar lang is bewoond door moslims en niet-Joden. De sporen van het ‘Beloofde Land’ zijn dus grotendeels uitgewist.

            Concluderend maakt het denk ik niet zo veel uit of je een ‘drukke’ of een ‘rustige’ vakantie hebt, of je naar Israël gaat of niet; onze (zomer)vakantie is niet per se een verschaffer voor Bijbelse ‘rust’, deze is eigenlijk alleen te vinden in de Bijbel en door God. Mocht je dan toch je vakantie gebruiken om deze rust te vinden? Zoek dit dan in de Bijbel, bijvoorbeeld het boek Spreuken geeft je op dit onderwerp inzicht en wellicht wel echte rust.

 

Geschreven door: Thomas Hoekstra


Je bent uniek, net als iedereen
05jul

Je bent uniek, net als iedereen

‘Maar bij N.S.G. drinken we ook gewoon bier, hoor!’ Als christenen kunnen we soms behoorlijk hypocriet zijn. Enerzijds proberen we...

RedacCie special
24jun

RedacCie special

In deze rubriek wordt gewoonlijk elke keer een lid geïnterviewd door de RedacCie over zijn of haar bezigheden en toekomstplannen. Maar,...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen

Onze sponsoren