Gewoon een kop koffie

Echt goed spul, net nieuw, dit wil je niet missen! Samen met een studente werd ik een tijdje geleden geintroduceerd aan Johnny. Johnny is al vijf jaar dakloos in Groningen. Na een lange geschiedenis van criminaliteit is hij verslaafd geraakt aan heroine. “Ik ben geen slechte vent, mijn verslaving is een klootzak,” vertelt hij. Om deze ‘klootzak’ te gehoorzamen geeft hij ingebroken, gejat, gesmokkeld en noem maar op… Jaren heeft hij zijn zoon niet gezien, maar gelukkig is er nu weer contact. Hij heeft nog steeds geen huis, voelt zich een derderangs burger, maar is door schade en schande wel een stuk wijzer geworden. 

Johnny geeft een stadstour. Niet zo’n leuke stadstour waarin je de mooiste plekjes van Groningen te zien krijgt, nee, deze tour leidt ons langs de dag- en nachtopvang en langs andere plekjes die bekend zijn in de wereld van dak- en thuislozen. Wij leren deze donkeren plekken van Groningen kennen, maar bovenal de cultuur van negativiteit en uitzichtloosheid die heerst onder de daklozen. En we leren Johnny kennen. Een kleurrijk persoon, met zijn hart op zijn tong. 

Hij is deze tour gaan doen om de kloof tussen zijn wereld en die van ‘normale mensen’ te doorbreken. Hij wil gezien worden, niet genegeerd. Hij wil net zo behandeld worden als jij en ik. Vaak gebeurt dit echter niet. Er wordt om hem heen gelopen, snel een mobieltje gepakt, geld gegooid, in de derde persoon over hem gepraat, gewezen, etc… Jezus kon hier zo sterk het tegenvoorbeeld geven: geen onderscheid maken tussen rijk en arm, tussen succesvol of dakloos, maar juist iedereen gelijk behandelen. 

Er zijn minstens 1500 anderen zoals Johnny. Toen we hem vroeg en wat we het beste konden doen voor deze groep zei hij: “Als je iemand in een hoekje ziet zitten, vraag dan gewoon of die persoon een kop koffie met je wil drinken.” Nou, dat ga ik doen! Ga je mee? Stuur gerust een e-mail naar tiemen.verbree@navigators.nl. Voor de meer visueel ingestelden onder ons, hier nog een filmpje van de initiatiefnemer van “gewoon een kop koffie”.

 


God, bestaat u? - Wijsgerige antropologie
11mrt

God, bestaat u? - Wijsgerige antropologie

God, bestaat u? - Wijsgerige antropologie Kun je als mens rechtstreeks iets van God ervaren? Is God realiteit of slechts verzonnen door...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen