God Bestaat U? - Wetenschap

God, bestaat u? - Wetenschap

Na twee maanden besteed te hebben aan argumenten omtrent het bestaan van Jezus van Nazareth, gaan we deze maand weer verder op de ‘God, bestaat u?’-reeks. Het onderwerp van deze maand is wetenschap. Binnen dit vakgebied zijn er zowel religieuzen als atheïsten die stellen dat de wetenschap het bestaan van God bevestigt of ontkracht. Hier worden de meest gebruikte argumenten behandeld.

Argument voor God: Het finetuningsargument

Binnen de natuurkunde zijn er tal van wetten die bepaalde (natuur)constanten bevatten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de gravitatieconstante, die de mate van zwaartekracht tussen twee objecten kwantificeert, of de sterke kernkracht, die de aantrekkingskracht tussen twee kerndeeltjes in een atoom bepaalt. Onderzoek heeft uitgewezen dat deze constanten precies goed op elkaar zijn afgesteld, en dat wanneer zij anders waren afgesteld, het universum niet kan bestaan. De kans dat deze natuurconstanten precies de goede waarden hebben is 1 op 1053, oftewel onwaarschijnlijk klein. De kans op leven is dus zo duizelingwekkend klein, dat het onwaarschijnlijk is dat hier geen oorzaak aan te grondlsag ligt. Deze zeer nauwkeurige afstelling, ook wel ‘finetuning’ genoemd, van natuurconstanten wijst dus op een creator, een God. Ergo: het is zeer aannemelijk dat God bestaat.

Argument tegen God: Wetenschap ontkracht God

Vroeger was de Godhypothese een plausibele verklaring voor de oorsprong van het menselijk bestaan, aangezien er vrijwel geen andere verklaringen voor het bestaan waren.  De oorsprong van het leven zou zonder een God in het ongewisse blijven. Echter, de afgelopen eeuwen heeft de wetenschap diverse theorieën en modellen opgezet, zoals de oerknal- en evolutietheorie, die de Godhypothese compleet overbodig maken. Hiermee is het bestaan van God slechts een overbodigheid en geen noodzakelijkheid, wat de Godhypothese in een negatief daglicht zet. Ergo: het is aannemelijk maakt dat God niet bestaat.

Vraag van de maand:

Ook deze keer heb ik de positie van de aanhanger van het argument aangenomen, om zo het argument meer kracht mee te geven. Het is aan de lezer om de premissen en argumenten op waarheid en logische consistentie te checken. De vraag van deze maand luidt: “Kunnen wetenschap en God gecombineerd worden?”

Geschreven door: Timon Beeftink

 


Datingsite vooor christelijke hoger opgeleiden en studenten
25jun

Datingsite vooor christelijke hoger opgeleiden en studenten

Je bent christelijk en single, bij welke datingsite moet je dan zijn? Je zult er waarschijnlijk, net als zo veel alleenstaanden, de...

Koninklijke opschudding in Groningen
30apr

Koninklijke opschudding in Groningen

Wat een dag was het, afgelopen 27 april! Heel Groningen stond op z’n kop vanwege de komst van de koning; iets wat vrij verrassend is...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen