De vrijgevige God

Naar aanleiding van afgelopen kring zal ik nog een keer met jullie kijken naar de gelijkenis over de verloren zoon. In deze gelijkenis laat Jezus de Joden kennismaken met de begrippen van genade en vergeving, die ook is voor de zoon die zijn vader dood wenste en voor de rest van de samenleving belachelijk maakte. Hierin wil ik niet zo zeer kijken naar onze eigen rol als zonen en dochters, maar naar de reactie van de vader op de terugkomst van zijn zoon.

 

Lucas 15:20 Zijn vader zag hem in de verte al aankomen. Hij kreeg medelijden en rende op zijn zon af, viel hem om de hals en kuste hem.

 

Na jaren niks van zijn zoon vernomen te hebben ziet de vader hem toch in de verte al aankomen. Dit geeft de indruk dat de vader elke dag de horizon afzocht naar een teken van leven van de zoon. Daarna lezen we dat de vader zijn mantel optilt en begint te rennen, zijn zoon tegemoet. Het is hierbij belangrijk te weten dat het in deze tijd niet normaal was voor een man van status om te rennen, rennen was voor kinderen en arbeiders. De vader zet hiermee zijn eigenwaarde aan de kant, om zo snel mogelijk bij zijn zoon te kunnen zijn.

Dan kust hij zijn zoon, uit liefde, maar ook als teken van verzoening. De dorpelingen hadden hem waarschijnlijk niet warm onthaald na hetgeen hij zijn vader en familie aangedaan had. De vader neemt het hier dus voor de ogen van het hele dorp voor zijn zoon op en neemt hem in bescherming tegen de rest van het dorp.

 

Lucas 15:21-22 “Vader”, zei zijn zoon tegen hem, “ik heb gezondigd tegen de hemel en tegen u, ik ben het niet meer waard uw zoon genoemd te worden. Maar de vader zei tegen zijn knechten: “haal vlug het mooiste gewaad en trekt het hem aan, doe hem een ring aan zijn vinger en geef hem sandalen.”

 

De vader herstelt hier op drie manieren de eer en status van zijn zoon: het gewaad, een ring en sandalen.

Het mooiste gewaad moet gehaald worden, waarschijnlijk een mantel van de vader zelf en hiermee wordt het zwerver-achtige uiterlijk van de zoon bedekt. Ook wordt de zoon door de knechten van de vader aangekleed, hiermee laat de vader zien dat zijn zoon niet bij hem komt werken, maar weer boven de knechten staat.

De ring staat symbool voor de autoriteit als zoon van deze vooraanstaande vader.

Sandalen waren het teken van een vrij man, de vader laat hiermee zien dat zijn zoon niet aan het werk hoeft als dagloner of slaaf om zijn plek terug te verdienen.

 

Lucas 15:23-24 breng het gemeste kalf en slacht het. Laten we eten en feestvieren, want deze zoon van mij was dood en is weer tot leven gekomen, hij was verloren en is teruggevonden.”

 

Het duurste vlees moest voor de zoon klaargemaakt worden als feestmaal. In tegenstelling tot waar de zoon niet zo lang geleden nog geen varkensvoer te eten kreeg, krijgt hij nu alles wat hij zou kunnen wensen. Het kalf was gemest en gaf dus veel vlees, hierdoor was er een feestmaal voor het hele dorp waar iedereen kon zien dat de vader zijn zoon volledig in ere had hersteld. De maaltijd en het feest worden op veel plekken door de Bijbel heen gebruikt om de hemel te omschrijven. De belofte die hierin schuilt mogen we lezen onder andere in Openbaring 19.

Ik denk dat we uit dit deel van de gelijkenis mogen we leren dat God verlangt naar de aanwezigheid en liefde van zijn kinderen, ook als die ver weg zijn. Hij heeft er alles voor over om met ons aan tafel te gaan in het Koninkrijk.

P.S. dit heb ik natuurlijk niet allemaal zelf bedacht, maar heb ik twee boekjes gebruikt: natuurlijk ‘de vrijgevige God’ van Tim Keller en daarbij van Arie-Jan Mulder: ‘de gelijkenissen van Jezus’.

 

Geschreven door: Simon van Putten

 


Student en energie
19feb

Student en energie

Hoe kun je als student besparen op je energiekosten? Het studentenleven kost een heleboel geld en daar hebben wij, studenten, helaas...

Heb jij een toekomst? - Harmen Niemeijer
04feb

Heb jij een toekomst? - Harmen Niemeijer

De confronterende vraag: “heb jij een toekomst? (bam bam bam)” is deze keer voor Harmen Niemeijer (24 jaar). Als zevendejaars lid bij...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen