Gebed en gebedsverhoring

Op de afgelopen kring van dinsdag 11 december 2018 hebben we het over de tweede aflevering van the prayer course gehad, waarin gebed en in het bijzonder gebedsverhoring centraal stonden.

#durftevragen
De meesten van ons zullen al snel in gebed dingen opnoemen die we graag willen hebben of zouden zien gebeuren. Je zou denken dat enkel vragen niet de bedoeling is. Die gedachte is juist, zoals we bij de kring over aanbidding [https://www.nsgroningen.nl/blog/nog-even-over-de-kring-aanbiddinghebben geleerd. Het is namelijk goed om te beginnen met danken voordat je gaat bidden. Toch blijkt bidden ook een relevant onderdeel van het gebed. Jezus leerde het ons al in het ‘onze vader’: te vragen om dingen die wij nodig hebben. Ook in Johannes 16:23-24 en Mattheüs 7:7-11 moedigt hij ons aan om te vragen, opdat we gelukkig zullen zijn.

Schrijf het op
Nu denk je misschien: ‘God weet toch al wat ik wil, dus dan hoef ik er niet meer voor te bidden’. Het tegengestelde is waar. Hij wil graag dat we naar hem toe komen en onze wensen duidelijk aan hem opdragen. Vaak zijn het juist de meest specifieke gebeden waarvan je het effect duidelijk kunt terugzien. Iemand gaf mij ooit de tip om gebeden specifiek op te schrijven, of ze nu groot waren of klein. Op deze manier is het makkelijk om na te gaan hoeveel gebeden daadwerkelijk zijn uitgekomen. Misschien ben je al wel vergeten dat je ergens om gevraagd hebt op het moment dat je gebed verhoord wordt, en vervolgens heb je al snel nieuwe dingen gevonden om voor te bidden. Dit hoeft natuurlijk niet altijd erg te zijn, maar het is mooi om stil te staan bij de dingen die je hebt gekregen.

Voor herhaling vatbaar
Ergens om vragen is niet iets wat we eenmalig mogen doen. Keer op keer mogen we bij God komen om onze lasten bij hem neer te leggen en te vragen om een betere optie, een betere toekomst. Alleen al het uitspreken van het gebed kan rust brengen, maar we mogen ook hopen op gebedsverhoring. Persoonlijk vind ik het lastig om te blijven bidden voor hetzelfde geval, maar ik vind het toch een mooi idee om bij doorgaande problemen of wensen vast te kunnen blijven houden aan het gebed. We mogen hierin leren dat het goed is om in stappen te bidden, hierdoor is het makkelijker te merken dat God bezig is in je leven en misschien wel bezig is jouw wens in vervulling te laten gaan.

Wees eerlijk
Waarom zou je voor iets bidden als je het niet echt meent? Belangrijk om te onthouden is dat het goed is om ‘echt’ te blijven in je gebed. Als je merkt dat je op de automatische piloot begint te bidden is het misschien even tijd om stil te staan waarvoor je nou eigenlijk aan het bidden bent. Herhaling is goed, maar blijf wel bewust van wat je bidt. Het mooiste zou zijn als het niet een betekenisloos ritueel wordt wat je even tussen je dagelijkse bezigheden propt. Zelf bid ik wel eens op een heel willekeurig moment, zoals op de fiets of tijdens het studeren. Op zulke momenten is gebed gebaseerd op bewustzijn en eerlijkheid, twee ingrediënten die wel eens ontbreken in mijn ‘geplande gebeden’. Sommige christenen geven de voorkeur aan een vaste plaats en tijd voor gebed, maar het kan fijn zijn om daar zo nu en dan van af te wijken en spontaan bij God te komen.

Blijf bidden
Ik ben van mening dat we elkaar erg kunnen ondersteunen in het bidden en dat we persoonlijk in het bidden kunnen groeien. Het is helaas niet voor iedereen even makkelijk om te bidden, maar oefening baart kunst. Blijf daarom bidden, ook als je niet weet wat je moet zeggen. Wellicht wordt het dan steeds een stukje makkelijker. Vind jij het lastig om te bidden? God vraagt van ons om te bidden en wil je hier dan ook bij helpen, vraag hierom en hopelijk gaat bidden je dan makkelijker af.

 

Geschreven door: Sanne Rozema 


Verdeelde Drie-eenheid
20dec

Verdeelde Drie-eenheid

De Drie-eenheid. Hoewel het er als kind al aardig ingegraveerd werd hoe de relatie zit tussen de Zoon de Geest en de Vader, moet ik...

06dec

Kies jouw goedheiligman

Het is alweer zover, we zijn twee weken verder na onze eerste verdieping in de rubriek Openbaringen. De tijd vliegt. Ik had voor ogen om...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen