Alcoholgebruik

New year, new me. Veel mensen zien een nieuw jaar als een frisse start en de goede voornemens zijn tegenwoordig bijna niet meer weg te denken. Stoppen met roken, vaker sporten, meer sparen en ga zo maar door. Eén van de meest voorkomende goede voornemens is het minderen van alcoholgebruik. Zucht… Daar gaan we weer, hoor ik je denken. Toch daag ik je uit om dit artikel niet weg te klikken, maar juist door te lezen. Ja, dit artikel zal gaan over alcoholgebruik. En ja, misschien ben je het niet eens met alles wat gezegd wordt. Maar ja, om een balans tussen bier en Bijbel te behouden, moet er naar beide kanten van het spectrum gekeken worden.


In onze maatschappij wordt vaak gezegd dat je studententijd de tijd van je leven is. Waarom dit onlosmakelijk verbonden is met het idee dat alles kan en mag, heb ik eerlijk gezegd nooit begrepen. Stel je voor, zeg… Een glas fris drinken op een feestje? Daar moet je wel een bijzonder goed excuus voor hebben. In het algemeen wordt er het hardst gelachen om dronken avonturen en gênante momenten die mensen meemaken als ze onder invloed zijn. Alcohol is simpelweg niet meer weg te denken uit het studentenleven.

Ook bij N.S.G. krijg je te maken met de gezellige glaasjes bier en wijn. En begrijp me niet verkeerd, ik ben niet tegen het drinken van alcohol. Ik geloof dat we mogen genieten van het leven dat God ons gegeven heeft, zoals ook in onder andere Prediker 9:7 wordt beschreven:

“Ga uw weg, eet uw brood met blijdschap, drink uw wijn met een vrolijk hart, want God schept al behagen in uw werken” (HSV).

Waarschijnlijk voel je nu een ‘maar’ aankomen en daar heb je gelijk in. Dat de Bijbel ons laat weten dat we van het leven mogen genieten, betekent niet dat we met alcohol moeten omgaan zoals op een gemiddelde donderdagnacht in het centrum van Groningen gebeurt. Over dronkenschap is de Bijbel heel duidelijk. Zowel in het Oude als in het Nieuwe Testament staan verschillende teksten die allemaal dezelfde boodschap hebben: vermijd dronkenschap (o.a. Efeze 5:18,1 Korinthe 6:12; Spreuken 20:1).
Ik geloof dat God iedereen zijn/haar eigen verantwoordelijkheid heeft gegeven en de taak is aan ieder persoonlijk om hier op een juiste manier mee om te gaan. Het is niet verboden om een ander aan te spreken op zijn/haar verantwoordelijkheden, laat dat duidelijk zijn. Als iemand te veel alcohol heeft gedronken, mag je diegene daar best op aanspreken. Wat echter wel van groot belang is, is de houding die je hierbij aanneemt. Paulus schrijft hierover het volgende in zijn brief aan Timotheüs:

“Het doel van (alle) vermaning is liefde uit een rein hart, uit een goed geweten en een ongeveinsd geloof” (1 Timotheüs 1:5, NBG).

Als je iemand wil aanspreken op zijn/haar verantwoordelijkheden, zou dat moeten gebeuren op basis van daadwerkelijke liefde en oprechtheid. Een veroordelende houding is slechts een masker die eigen hypocrisie verbergt. “Oordeel niet, opdat er niet over jullie geoordeeld wordt” (Mattheüs 1, NBV). Je kunt de verantwoordelijkheid van een ander niet overnemen: iedereen is en blijft eindverantwoordelijk voor zijn/haar eigen daden en keuzes en zal hier uiteindelijk ook zelf verantwoording voor moeten afleggen. Wat zou je doen als Jezus naast je zou staan op de borrel? Of om de bekende WWJD polsbandjes levensecht te maken: wat zou Jezus zelf doen? Die laatste vraag wordt in het evangelie van Lucas beantwoord. Tegelijkertijd biedt Jezus ons een prachtig vooruitzicht: lees Lucas 22:14-30 maar! 

Een laatste ding dat ik nog kwijt wil, heeft te maken met perspectief. Er wordt vaak negatief gekeken naar alle regels die de Bijbel voorschrijft, zowel binnen als buiten het christelijke geloof. Dit mag niet, dat mag niet… De Bijbel wordt op deze manier benaderd als een eindeloze waslijst met verboden en restricties. Het probleem hiervan is dat de grenzen dan juist worden benadrukt en er nauwelijks wordt gekeken naar alles wat binnen die grenzen ligt. God geeft ons zoveel dingen waarvan wij mogen genieten en mensen waarmee we deze momenten mogen delen. Laten we daarom niet genieten volgens de regels der kunst, maar volgens de kunst der regels!

 

Geschreven door: Laura Polman


De verbouwing
14jan

De verbouwing

Over een periode van ongeveer 5 weken werd de eerste verdieping van ‘ons huis’, de Domus Veritatis, aangepakt. Misschien bent u zelf ook...

Verdeelde Drie-eenheid
20dec

Verdeelde Drie-eenheid

De Drie-eenheid. Hoewel het er als kind al aardig ingegraveerd werd hoe de relatie zit tussen de Zoon de Geest en de Vader, moet ik...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen

Onze sponsoren