Vrouwen moeten gedurende uw samenkomst zwijgen en ondergeschikt blijven

Wat doen de leeuwinnen het goed he?
Twee weken geleden wonnen ze met 1-0 van Nieuw-Zeeland en vorige week vrijdag speelden ze 3-1 tegen Kameroen. Veel mannen waar ik mee sprak vonden het maar raar dat vrouwenvoetbal op tv was. Het is toch een mannensport?
Misschien valt het jou ook op, tegenwoordig wordt er steeds meer aandacht gelegd op vrouwen. En dan vooral de ongelijkheid die vrouwen steeds te verduren krijgen.
Af en toe kom ik over dit onderwerp in discussie en hoor ik op de opmerking voorbijkomen ‘Gelovige vrouwen. Die hebben het pas zwaar! In de Bijbel staat namelijk dat vrouwen moeten zwijgen. Ben jij het hier mee eens als Christen?’
Omdat ik hier niet 1,2,3 een antwoord op had, heb ik dit even uitgezocht.

De tekst die veel (niet-) Christenen aandragen om vrouwenongelijkheid in de Bijbel te bewijzen is 1 Korintiërs 14:34. Hier staat namelijk ‘Vrouwen moeten gedurende uw samenkomst zwijgen. Ze mogen niet spreken, maar moeten ondergeschikt blijven, zoals ook in de wet staat.’ (NBV) of ‘Dat uw vrouwen in de Gemeenten zwijgen; want het is haar niet toegelaten te spreken, maar bevolen onderworpen te zijn, gelijk ook de wet zegt.’ (SV)

Deze tekst is natuurlijk best heftig en best moeilijk uit te leggen aan anderen, maar ook aan jezelf. Is onze God iemand die vrouwen minder waard vindt? 

Ik vond een preek van Ds. Kees Smit. Hij is dovenpredikant/dovenpastor voor het interkerkelijk dovenpastoraat. (Hij preekt dus voor dove mensen! Ik was echt amazed toen ik hier achter kwam) In een van zijn preken zegt hij dat we van deze tekst niet kunnen leren dat een vrouw moet zwijgen in de gemeente en erediensten en ook niet dat een vrouw ondergeschikt is aan de man. Er zijn door de geschiedenis heen namelijk vrouwelijke richters en profetessen geweest. Deze vrouwelijke richters en profetessen hebben bijvoorbeeld gewoon geprofeteerd over God en gebeden tijdens samenkomsten. Dit zou dus betekenen dat de Bijbel zichzelf tegenspreekt.

Volgens Ds. Smit waren er veel problemen in de gemeente van Korinthe, dit was dan ook de reden dat Paulus deze brief schreef. Zo waren er ook problemen in de huwelijken in deze gemeente tussen de mannen en vrouwen.

Als we kijken naar de twee verschillende vertalingen NBV en SV, is er een klein, maar toch cruciaal verschil te zien. In de Staten Vertaling staat het woordje ‘uw’. In veel andere vertalingen staat ‘Júllie vrouwen’. Hierbij is het volgens Ds. Smit erg belangrijk om te beseffen dat het bij deze tekst dus gaat om getrouwde vrouwen, niet vrouwen in het algemeen.

De diensten van vroeger waren zo ingericht dat er ruimte was voor discussies. Mannen en vrouwen (!) mochten iets inbrengen tijdens de dienst. Dit mocht zijn een lied, een openbaring etc. Deze inbreng moest echter worden beoordeeld door de rest van de gemeente, zo werden valse profetieën aan het licht gebracht. Daarom werd er van de gemeente verwacht dat zij kritische vragen zouden stellen. Ook de vrouwen dus.

Zoals ik eerder benoemde waren er veel problemen in deze gemeente. Nu kwam het dus voor dat onopgeloste ruzies van thuis werden meegenomen naar de dienst en het dus tijdens de dienst werd ‘bevochten’. Stel je voor dat een man zijn profetie inbrengt en zijn vrouw hem daarop aanvalt. Uiteraard is dit daar niet de geschikte plek voor.

Volgens dominee Kees Smit is dit dan ook de reden dat deze tekst in de Bijbel staat. God zegt niet dat vrouwen moeten zwijgen tijdens diensten of dat zij minder waard zijn dan een man. God vindt het huwelijk ontzettend belangrijk en wil dit graag beschermen door regels en hulp te bieden. In dit geval stelt God dus de regel dat als een vrouw een vraag/kritiek heeft over de profetie die haar man inbrengt, zij dit thuis moet vragen want een publieke samenkomst van de gemeente is daar niet de juiste plek voor.

In het kort: God heeft de brieven van 1 Korintiërs 12-14 gegeven om vrede te creëren en bewaren in de gemeente van de Heer. Hierbij vraagt God van echtparen dat zij deze vrede representeren als man en vrouw. Een goed voorbeeld geven dus. Dit doen zij door elkaar tijdens diensten niet aan te vallen maar samen een front neer te zetten en elkaar te steunen.

PS. Voor meer informatie over dit onderwerp stuur ik je graag door naar deze website waar een geweldige prekenserie staat over de rol van vrouwen in de kerk. https://www.keesdouwesmit.nl/preken/het-spreken-van-vrouwen-in-de-kerkdiensten-1-korinte-1433b-38-2/

Geschreven door: Anne Plug


RedacCie special
24jun

RedacCie special

In deze rubriek wordt gewoonlijk elke keer een lid geïnterviewd door de RedacCie over zijn of haar bezigheden en toekomstplannen. Maar,...

De tien geboden en regels uit de Bijbel
13jun

De tien geboden en regels uit de Bijbel

Het collegejaar loopt dan eindelijk teneinde. Als dit artikel online staat heb ik mijn laatste tentamen al weer achter de rug. Aan het...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen

Onze sponsoren