Student en energie

Hoe kun je als student besparen op je energiekosten?

Het studentenleven kost een heleboel geld en daar hebben wij, studenten, helaas niet zo veel van. Collegegeld, huur, boodschappen en ook nog het lustrum met een gala in Krakau in het verschiet. Dan hebben we het nog niet eens over alle borrels, kelderfeestjes en dispuutsweekenden gehad. Vandaar enkele tips van uw Redaccie om makkelijk te kunnen besparen.

 

De juiste energieleverancier

Heb je de mogelijkheid om zelf je energieleverancier te kiezen? Er zijn op internet veel vergelijkingswebsites te vinden om elk jaar de verschillende opties te vergelijken en jou te helpen de meest voordelige te kiezen. Elk jaar mag je van leverancier wisselen en dit kan op jaarbasis al snel een aantal tientjes schelen. Probeer ook gas en stroom bij dezelfde leverancier af te nemen, deze combinatiedeals zijn een stuk goedkoper.

 

LED verlichting

Als er in huis een lamp kapot is, koop je natuurlijk snel de goedkoopste uit het schap in de winkel. Deze gloeilampen zijn uiteindelijk alleen nooit het meest voordelig, ze zijn niet duurzaam en leveren een laag rendement. Overweeg eens om met je huisgenoten over te stappen op LED verlichting, deze zijn veel energiezuiniger en gaan rond de 30 jaar mee. Dat is 15 keer langer dan gloeilampen!

 

Natuurlijk licht

Hopelijk heeft je kamer genoeg inval van natuurlijk licht. Vaak maakt dit het namelijk overbodig om kunstverlichting aan te zetten. Probeer je kamer zó in te richten dat je zo min mogelijk lamplicht nodig hebt, schuif bijvoorbeeld je bureau onder het raam en je bureaulamp wordt een groot deel van de dag overbodig.

 

Zet je lampen uit!

In de hectiek van het studentenleven kun je vaak vergeten de lampen uit te zetten als je weggaat van huis. Probeer er op te letten dat je de lampen uitzet als je de ruimte verlaat, of als kunstmatig licht eigenlijk niet nodig is.  Je zou de verlichting ook kunnen aansluiten op een tijdschakelaar, zodat die ontzettend gezellige kerstverlichting alleen ’s avonds aanstaat.

 

Weg met die lampenkap

Naast dat kroonluchters gewoon een stuk mooier zijn dan die donkere, stoffige lampenkappen van oma, zijn ze ook nog een stuk zuiniger. Je hebt een minder felle lichtbron nodig, doordat er geen licht wordt tegengehouden door een onzinnig stuk stof. Dit gaat natuurlijk niet op als je de kroonluchter volhangt met petten, dassen en andere attributen.


Hokjes en vakjes
21feb

Hokjes en vakjes

“Ben jij christelijk? Oh, dan mag je zeker geen bier drinken? En ben je dan ‘een beetje gelovig’ of - zeg maar - heel erg?” Oh, wat zou...

De vrijgevige God
07feb

De vrijgevige God

Naar aanleiding van afgelopen kring zal ik nog een keer met jullie kijken naar de gelijkenis over de verloren zoon. In deze gelijkenis...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen

Onze sponsoren